Mik a nyerési esélyek a kaparós sorsjegyeknél?

A nyerő kaparós sorsjegy mindenhol népszerű a világban, ezért Magyarországon is sokan játszanak vele.  A játékosokat elsősorban az vonzza, hogy egyszerűek és azonnal nyereményt adnak, ráadásul nincs szükség hosszas várakozásra vagy bonyolult szabályok megértésére. Magyarországon ráadásul már online is lekaparhatjuk a sorsjegyeket a Szerencsejáték Zrt. hivatalos oldalán.

Viszont szinte minden sorsjegyeket kedvelő játékosban felmerül a kérdés, hogy melyik kaparós sorsjeggyel lehet leginkább nyerni. A kérdés jogos, tekintve, hogy amikor kaparós sorsjegyekről beszélünk, akkor fontos megérteni, hogy a nyerési esélyek nem ugyanolyanok. A cikkünkben ezeket az esélyeket fogjuk megvizsgálni.

Hogyan működnek a kaparós sorsjegyek?

A kaparó sorsjegyek alapvetően a szerencsére épülnek, tehát nem mindig lehet megmondani, hogy melyik a legtöbbször nyerő kaparós sorsjegy. A játékok során véletlenszerűen vásároljuk a sorsjegyeket, és ezek felületének a legkaparásával azonnal megtudhatjuk, hogy nyertünk-e. Ezek általában előre meghatározott nyereményeket tartalmaznak, a különbség közöttük mindig az, hogy milyen szabályrendszer szerint nyersz. Van, ahol bizonyos figuráknak ugyanolyannak kell lenniük, vagy egy meghatározott szám felett kell lennie a lekapart számnak (Black Jack). A nyerhető összegek általában különbözőek, van 300 Ft és 250.000.000 Ft is. Emellett, a kaparós sorsjegy nyerő betűk jelentése is számít, ugyanis általában így tudod meg egyből hogy nyerő e a kaparós sorsjegy.

Az árak tekintetében is széles a választék. Jelenleg a piac legolcsóbb kaparós sorsjegye 300 Ft Magyarországon, de van 500 Ft, 1500 Ft és 5000 Ft-os is. Ezek az árak általában összefüggésben vannak a nyeremények nagyságával, tehát a drágább sorsjegyekkel több pénzre is számíthatsz. Viszont ha szeretnél, akkor más, hasonló elvekre épülő játékkal is játszhatsz, amikkel kapcsolatban érdemes a legjobb szerencsejáték oldalak listája között böngészni.

Tudtad?

A legnagyobb kaparós sorsjegyen elért nyereményt 10 millió dollár volt, ami még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Az eset 2015-ben történt, amikor egy amerikai férfi, John Rotondo 30 dolláros sorsjegyből nyert ennyit. Ez jól mutatja, hogy bár a nyerési esélyek általában alacsonyabbak, néha valóban hatalmas összegeket lehet vele nyerni.

A nyerési esélyek típusonként

Az, hogy melyik kaparós sorsjeggyel lehet nyerni attól is függ, hogy milyen típust választunk, és annak milyen odds-a van. Fontos azonban kiemelni, hogy kaparós sorsjegyből számos különböző típus létezik. Az egyik legismertebb nálunk a Buksza, ami rendszeresen indít új sorozatokat és különböző nyereményeket ad. De van még Fáraók Kincse és Szuper Black Jack is. Míg az utóbbi sorsjegynél a kisebb nyeremények esélye magasabb, addig a Buksza esetében például nagyobb az esély a jelentősebb összegek megnyerésére. Ezért fontos, hogy a játékosok mindig megértsék a különböző sorsjegyek sajátosságait.

Sorsjegy Ár Nyerhető összeg Nyerési esélyek
Sorsjegymánia 5000 Ft 250 millió Ft 1: 2.50
Kalózok Kincse 1000 Ft 50 millió Ft 1: 3.11
Kaszinó 112 2000 Ft 75 millió Ft 1: 3.01
Kincsvadász 2000 Ft 75 millió Ft 1: 3.08
Óriás Kerék 2000 Ft 100 millió Ft 1: 2.89
Black Jack 300 Ft 15 millió Ft 1: 3.01

 

Hogyan határozzák meg a nyerési esélyeket?

Érdemes tisztában lenni, hogy a kaparós sorsjegyek nyerési esélyei alapvetően a legyártott sorsjegyek számától és a nyerhető összegtől függnek. Például, ha egy adott sorozatban 1 millió sorsjegyet gyártanak le és ebből összesen 10.000 nyerhető példány van, akkor a nyerési esély 1:100-hoz. Magyarul, nagyjából minden századik jegy nyer.

A Wizard Slots egyik blogbejegyzésében az alábbiakat írták az esélyekről:

“A kaparós sorsjegyen egy kis nyeremény esélye általában 1:3 vagy 1:5, a játéktól függően. Az esélyeket a kártya hátoldalán találod, ha pedig bizonytalan vagy, akkor a hazai lottó honlapján duplán ellenőrizheted.”

Néhány tipp, amit alkalmazhatsz

Annak ellenére, hogy a nyerési esélyeket mi magunk nem tudjuk befolyásolni, a tudatosabb játékhoz felhasználhatunk néhány trükköt. Érdemes például figyelmesen megnézni a sorsjegyek nyerési esélyeit, amiket a jegy hátoldalán, vagy a Szerencsejáték Zrt. honlapján az adott sorsjegy “Részletek” menüpontján tüntetnek fel.

További tippek:

  • A nagyobb nyeremények ritkábbak, figyelj erre
  • Állíts be egy költési limitet
  • Az esélyek ritkán változnak

 

A Jackpocket Blog oldalán kiváló tanácsot osztottak meg az esélyekkel kapcsolatban:

„A nyerési esélyeket úgy számítják ki, hogy a kaparós sorsjegy-játékban szereplő összes szelvény számát elosztják a nyeremények teljes számával. Nemcsak az egyes játékoknak más-más az esélye, hanem a nyeréshez is más-más követelmények szükségesek.”

Összegzés

A kaparós sorsjegyek izgalmasak és szórakoztatóak, amiknél azonnal kiderül, hogy nyertes-e a szelvény. Bár a nyerési esélyek nem mindig kedvezőek, a tudatos játékkal megfelelő döntéseket lehet hozni, és hosszú távon is kiváló időtöltés. Sőt, sok helyen születésnapi ajándék mellé adnak kaparós sorsjegyeket, tekintettel a nyerés lehetőségére és az élményre.

 

Szerzői vélemény

Bár a kaparó sorsjegyek nem tesznek téged biztosan gazdaggá, remek szórakozási lehetőség, hiszen nagyon izgalmas, ahogy lekaparjuk őket, és kíváncsian várjuk, hogy kiderüljön, nyertünk-e.

 

Lovehostel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back to top